Pruned — On landscape architecture and related fields — Archives RSS Future Plural Twitter Contact
1
Two folds in the landscape, one extending the line of the ridge, the other extending the level of the road
Giant's Causeway Visitors' Center


To extend our pavilion festival briefly for another day, here some images of the new visitor center for the Giant's Causeway, the famous rock formation and popular tourist destination on the Antrim coast of Northern Ireland. Designed by Heneghan Peng Architects and built to replace the original center which burned down in 2000, it had its grand opening last week.

Giant's Causeway Visitors' Center


The usual suspects will no doubt be smitten by its green roof, which helps to seamlessly blend the building into its surroundings. Indeed, the center seems to have just been slipped under a “fold,” incised and lifted slightly off the ground. It's a landform building.

In the words of the architects, “There is no longer a building and landscape but building becomes landscape and the landscape itself remains spectacular and iconic.”

Giant's Causeway Visitors' Center


Giant's Causeway Visitors' Center


Here's another view of the façade. It has such a gorgeous rhythm to it, a horizon-bound movement that flings visitors out into the cliffsides, farmlands and coastlines. Evoking the towering pillars of the causeway, it also gives this newly reconfigured landscape a nice inner rhyming scheme.

Giant's Causeway Visitors' Center


Giant's Causeway Visitors' Center
0 COMMENT —

Post a Comment —
Comments on posts older than a week are moderated —

—— Newer Post Older Post —— Home
1